Pivovar Chotěboř

Chotěboř
Pivovar Chotěboř Přidat do oblíbených

Adresa

Průmyslová 1755, 58301 Chotěboř
 

Pivovar Chotěboř, i když novějšího data založení, vzkvétá v této oblasti, kde má chmelový mok kořeny již od dávnověku.

Název města je úzce spojen s původním pivem a pivovarem, který tu kdysi stával, i když se bohužel nedochoval do dnešních dní.

Pivovar Chotěboř zahájil výrobu piva v roce 2009 ve svém nově postaveném zařízení. Nepasterované pivo se zde vyrábí podle tradiční české receptury, kterou kdysi s láskou vytvářel sládek Chotěbora. Vaří se dvourmutovým způsobem, kvasí v otevřených kádích a dokvašuje v ležáckých tancích po dobu minimálně 30 dní. Výsledkem je pivo Chotěboř s unikátní chutí.


Architektonicky strohá, ale výrazná a nepřehlédnutelná budova pivovaru se stala průčelím chotěbořské průmyslové zóny. Velkorysé prosklení umožňuje nahlédnout do samého srdce pivovaru, kterým je nerezová varna. Také navazující technologie kvašení, zrání, filtrace a stáčení piva využívají současných technických možností řízení, monitorování a chránění pivovarských přírodních procesů. Pivovar vytváří prostor pro dokonalé skloubení moderní techniky a tradiční technologie. Sládkem pivovaru je Lucie Křivská, která převzala zkušenosti sládka Oldřicha Záruby.

Po několika etapách přístavby pivovaru je konečná kapacita 25.000 hl piva za rok. Na  tuzemský trh je pivo dodáváno především ve formě filtrovaného nepasterizovaného piva a také jako nefiltrované, přímo z ležáckých tanků. Pivo se produkuje v KEG sudech, skleněných i plastových lahvích.

Mapa