Zámek letecky - Bartůsek (14)
Světlá nad Sázavou

Zámek Světlá nad Sázavou

Zámek ve Světlé nad Sázavou poprvé v historii otevřel své brány široké veřejnosti v roce 2014. Hlavním cílem současných nových majitelů, kteří zámek zakoupili v roce 2022, je zachování kulturního a historického dědictví zámku Světlá pro budoucí generace.

Prohlídkové okruhy

Expozice tzv. 1.republiky ukazuje, jak se žilo na zámku ve 20. a 30. letech 20. století. Veškeré zařízení, které bylo součástí denního života, je nainstalováno tak, jako by zámek poslední obyvatelé opustili před několika okamžiky. Vstoupíte do společenského sálu, pracovny, ale i ložnice a dětského pokojíčku s autentickými předměty.

Velká část prohlídky je věnována významné rodině Morawetzů, kteří na světelském zámku v období první republiky žili, a protože byli Židé, uprchli před Hitlerem těsně před okupací do Kanady.

Jejich rod však dále žije a zámek je s nimi v kontaktu.

Expozice historického evropského skla se nachází v autentickém prostředí barokního křídla zámku a představuje návštěvníkům vzácný soubor skleněných předmětů pocházejících ze sbírky Uměleckoprůmyslového muzea Praha (UPM).

Základní kolekce čítá téměř 1100 předmětů vyrobených v období od baroka do počátku 20.století.

Jedná se o unikátní soubor evropského skla, který nikdy nebyl vystaven v takovém rozsahu a kvalitě. Expozice je obohacena i sklářskými výtvory francouzské, německé a italské produkce a hlavně mnoha zajímavými díly českých a světelských sklářů.

V expozici se nachází nejen luxusní dekorativní předměty, ale také skleněné předměty „pro všední i slavnostní den“ jako jsou historické kojenecké lahve, mucholapky či flakony pro luxusní parfémy. Návštěvníci se mohou těšit na mimořádně cenné a krásné exponáty, které jsou důkazem mistrovského umění sklářů napříč časem.

Expozice historických hodin a autentických exponátů z dob místních šlechtických rodů, se nachází v kompletně opravených zámeckých prostorách renesančního a části empírového křídla zámku. Představuje unikátní soubor historických hodin od raného baroka do 19. století ze sbírek Uměleckoprůmyslového muzea Praha a autentické a velmi cenné exponáty z dob šlechtických pánů, kteří zde pobývali na zámku.

Vyjimečný skvost této prohlídky je Rytířský sál, který zaujme bohatě zdobeným štukovým stropem z počátku 19.století, kdy byl majitelem zámku hrabě František Josef Zichy. Dnes se zde konají slavnostní společenské akce, koncerty a svatební obřady.

Světelsko – historický obchod a řemesla je expozice, jejímž autorem a kurátorem je pan Pavel Kuře, „soused“ ze zámku Martinice. Ocitnete se v původním dochovaném prvorepublikovém světelském koloniálu pana Dvořáčka, v bytě dobového bydlení, v módním salonu, vetešnictví a projdete uličkou tradičních řemesel.

Prohlédnete si vybavení i sortiment tradičního koloniálu se smíšeným zbožím tak, jak se chodilo nakupovat před více než 100 lety a navštívíte i zákulisí krámku, které bývalo zraku zákazníků ukryto.

Můžete nahlédnout i do truhel řemeslníků; dnes takovým truhlám říkáme „montážní brašna“ a je to pohled na nářadí mnoha specializovaných řemesel, která dnes už díky technologickému vývoji vůbec neexistují.

Druhou část expozice vytvořil Světelský vlastivědný spolek. Seznámíte se s historií zámku i významnými obory, které byly a jsou charakteristické a neodmyslitelně spjaty s touto lokalitou: sklářství a kamenictví.

Muzeum Světelska na zámku sídlí od roku 2007 a vytvořil je Světelský vlastivědný spolek.

Expozice nabízí nejstarší doklady o založení města Světlé nad Sázavou. Ve vitrínách jsou vystaveny předměty nalezené na Světelsku až z období pravěku. Na dlouhou historii života mnoha šlechtických rodů během sedmisetleté historie upozorňují četné artefakty.

Podstatná část expozice je věnována řemeslům typickým pro tento region: kamenictví, broušení skla a českých granátů.

Informace

Otevírací doba:

OTEVŘENO CELOROČNĚ

ÚT – NE  10.00 – 17.00

 

Nejbližší turistické cíle

Michalův_Statek_Vladimír_Kunc (5)
Pohleď

Selské muzeum Michalův statek

Zjistěte, jak se žilo našim předkům…
KOSTEL_1
Světlá nad Sázavou

Kostel sv. Václava

Dominanta Světlé nad Sázavou…
zamek_Burianova (2)
Světlá nad Sázavou

Muzeum Světelska

Za historií Světelska…
Zámek letecky - Bartůsek (14)
Světlá nad Sázavou

Zámek Světlá nad Sázavou

Zámek, který nabízí mnoho zážitků na jednom místě…

Máme nové turistické noviny pro rok 2023

Máme nové turistické noviny