523
Havlíčkův Brod

Po stopách Járy Cimrmana

Chcete-li se vydat do míst spjatých s fiktivním českým géniem Járou Cimrmanem v Havlíčkově Brodě a jeho okolí, přijměte naše pozvání.   

 

Celková délka trasy: 6,9 km

Časová náročnost: 2:04 hod

Doporučení: nerovný, náročnější terén, pro zdatnější turisty

Barva turistické značky: zelená (od středu Evropy trasa kopíruje Naučnou stezku Bohuslava Reynka).

 

1) Start: Z Havlíčkova náměstí se vydáte Dolní ulicí, přejdete řeku Sázavu, na kruhovém objezdu se budete držet směr Humpolec, až dojdete na velkou křižovatku. Tu přejdete (směr Humpolec) a za čerpací stanicí odbočíte vpravo (ul. Na Písku). Po zhruba 80 metrech odbočíte vpravo. Ocitnete se tak v ulici Sázavská. Pokud dojdete na její konec, vpravo se nachází vila s otevřenou zahradou, kde se střed Evropy nachází. Můžete vstoupit.

2) Od středu Evropy se dále můžete vypravit do místa, kde známý český génius kdysi pobyl. Jedná se o nedalekou obci Svatý Kříž. Od středu Evropy se tedy vraťte zpět na křižovatku, zde odbočte vpravo (směr Jihlava). Po zhruba 600 metrech opět odbočte vpravo (ul. U Borové). Za dalších 400 m se dále dejte vlevo (stále po zelené), kdy půjdete podél rybníku a potoku s totožným názvem Žabinec. Stále pokračujte „po zelené“, jejíž trasa je také shodná s Naučnou stezkou Bohuslava Reynka. Váš cíl, tedy sousoší s Járou Cimrmanem, se nachází v samém středu obce Svatý Kříž. Před místním starým hostincem známý havlíčkobrodský sochař Radomír Dvořák vytvořil sousoší několika osob. K žulovému stolu posadil Cimrmana, inspektora Trachtu, jenž je jednou z hlavních postav divadelní hry a také Růženku, o níž se hovoří v Hospodě Na mýtince. Součástí hostince je také sál upravený pro divadlo, kde amatérský soubor hraje hry z repertoáru Divadla Járy Cimrmana. Hostinec Divadlo u Janáčků razí teorii, podle které v něm známy český génius v roce 1895 pobyl. Neměl však na útratu, namísto „na sekeru“ proto zaplatil „na podkovu“. Ta se podle majitele hostince zaručeně zachovala a právě ona leží na stole. Tato teorie se stala námětem sousoší ze žulového kamene. Součástí díla je také Cimrmanův citát: „Některé mé myšlenky by se měly tesat do kamene. Ale jen některé.“

Hostinec Divadlo u Janáčků bohužel není pro veřejnost otevřený.

Informace

Nejbližší aktivity

No data was found

Máme nové turistické noviny pro rok 2023

Máme nové turistické noviny